sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Vaniljaiset unelmacupcaket

Tämä päivitys meinasi totaalisesti unohtua! Tein nimittäin Ravintolapäivän (18.8.2013) pöytään aiemmin esiteltyjen leivonnaisten lisäksi vielä näitä vietteleviä cupcakeja. Nämä cupcaket ovat erikoisia paristakin syystä... Kävin kesällä Lontoossa ja vierailin siellä kuppikakuistaan kuuluisaksi tulleessa The Hummingbird Bakeryssä, josta olin lukenut Suomen Leivotaan-lehdestä. Heidän kuppikakkunsa todella olivat taivaallisia... Ostin sitten myös ko. leipomon leivontakirjan, joka pursuaa ihania ohjeita, ja sieltä näiden vaniljaherkkujenkin ohje on peräisin.



Lisäksi kirjassa kuppikakut valmistetaan aivan erilaisella tekniikalla, kuin mihin olin aiemmin tottunut, ja ne olivat myös melko suuritöisiä. Perusmuffinssithan syntyvät kädenkäänteess, mutta nämä vaativat aikaa. Lopputulos kyllä palkitsee! Leivonnaisista ei tule kovin korkeita, ne eivät hirveästi nouse uunissa, mutta maku onkin sitäkin täyteläisempi ja tiivis. Lisähupia näiden kuppikakkujen leivontaan toi ulkomaisesta kaupasta bongaamani leivonnaisten "rei'ityslaite", jonka näet alempana.

Mukailin ohjetta hieman, sillä en tehnyt kakkujen päälle laitettavia custard cream-keksejä, vaan koristelin cupcaket strösseleillä ja perhostikuilla.

Valitettavasti minulla ei ole mittoja desilitroina ym., sillä käytin itse vaakaa ja ohjeessa on vain grammamäärät. Monissa leivontakirjoissa on kuitenkin simppeli muutostaulukko mukana, josta näkee paljonko desilitra esim. vehnäjauhoja painaa.

Taikina

70g suolatonta voita
210g vehnäjauhoa
250g sokeria
1 rkl leivinjauhetta
½ tl suolaa
2,1 dl täysmaitoa
2 isoa kananmunaa
1 tl vanilja-aromia (löytyy supermarkettien leivonta-hyllystä)

1. Vatkaa huoneenlämpöinen voi, jauhot, sokeri, leivinjauhe ja suola hyvin sähkövatkaimella, kunnes saat aikaan murumaisen seoksen.
2. Sekoita eri kulhossa maito, kananmunat, ja vanilja-aromi.
3. Laita sähkövatkain ykkösteholle ja kaada hitaasti puolet maitoseoksesta taikinan juokkoon, koko ajan samalla vatkaten. Sen jälkeen nosta teho kakkoseen ja vatkaa seos hyvin tasaiseksi ja mahdollisimman kuohkeaksi. Sitten taas hiljennä nopeutta ja kaada hitaasti loput maitoseoksesta taikinan joukkoon, ja vatkaa tasaiseksi.
4. Lusikoi taikina muffinssivuokiin niin, että vuoat ovat 2/3-osa täynnä.



5. Paista 170 asteessa n. 20-25 minuttia, kunnes cupcaket ovat kullanruskeita ja taikina "joustaa takaisin" kun sitä kevyesti painaa päältä. Anna kuppikakkujen jäähtyä hyvin ja valmista vaniljakastike täytteeksi.

Näiden kuppikakkujen kanssa muffinssipelti ei ole välttämätön, kakut pysyvät hyvin koossa ilmankin.

Vaniljakastike

2,2 dl täysmaitoa
2 isoa kananmunan keltuaista
1 tl vanilja-aromia
40g sokeria
15g vehnäjauhoa
15g maissijauhoa

1. Kiehauta maito kattilassa.
2. Sekoita kulhossa keltuaiset, vanilja-aromi, sokeri, jauho ja maissijauho. Jos "tahna" on liian jäykkää, voit lisätä yhden ruokalusikallisen kuumaa maitoa ohentamaan.
3. Kun maito on kiehunut, ota kattila pois liedeltä. Sekoita 4-5 ruokalusikallista maitoa tekemääsi vaniljatahnaan. Kaada sitten koko tahna maitokattilaan (lopun maidon sekaan) ja laita kattila takaisin liedelle. Keitä seosta 3-4 minuuttia koko ajan sekoittaen. Jauhojen tulee kypsyä, mutta älä keitä seosta kuitenkaan liian kauaa, etteivät kananmunat ala hyytyä. Ja muista vatkata koko ajan!
4. Kaada sitten kastike vuokaan ja peitä vuoka kelmulla. Anna jäähtyä. Jäähtyessään kastike myös hyytyy.

5. Kun kastike on jäähtynyt, ota kuppikakut ja tee jokaiseen kakkuun reikä keskelle. Tämän voi tehdä leikkaamalla veitsellä palan keskeltä pois, jotta keskelle mahtuu vaniljakastiketta. Palan voi halutessaan painaa täytön jälkeen takaisin. Tai, jos sattuu omistamaan sellaisen härpäkkeen minkä itse kaupasta löysin, niin tämä vaihe sujuu käden käänteessä!

Saanko esitellä... leivonnaisten rei'itysmasiina!

Vaniljakastike on vieressä vuoassa jäähtymässä, kelmun alla.

Masiina työnnetään leivonnaisen keskelle, ja sitten painetaan keskiosa tapista alas. Laite painaa leivonnaisen keskelle kolon.

Koloista tuli ainakin saman kokoisia!

6. Täytä kolot lusikoimalla sisään reilu teelusikallinen vaniljakastiketta. Sen jälkeen valmista kuorrutus.




Kuorrutus

660g tomusokeria
210g huoneenlämpöistä suolatonta voita
0,6 dl täysmaitoa
1 tl vanilja-aromia
(pari tippaa keltaista väriainetta, tätä en itse laittanut, eikä kuorrutus sitä mielestäni kaivannut)

1. Vatkaa sähkövatkaimella tomusokeri ja voi pikkuhiljaa sekaisin.
2. Kun tomusokeriseos on tasainen, lisää hitaasti maito ja vanilja-aromi, sekoita hyvin. Kun ainekset ovat kunnolla sekaisin, lisää sähkövatkaimeen tehoa ja vatkaa seosta niin kauan että se on kuohkeaa ja tasaista. Lopuksi lisää halutessasi väriaine.
3. Nämä kuppikakut voi kuorruttaa joko pursotuspussin ja valitun pursotinterän avulla, mutta kuorrutteen voi myös lusikoida kuppikakkujen päälle. Itse päädyin tällä kertaa jälkimmäiseen, sillä nämä kuppikakut olivat melko pienikokoisia.

4. Viimeinen vaihe on aina hauskin... Koristele cupcaket haluamallasi tavalla, vain mielikuvitus on rajana!



En voinut vastustaa kiusausta, kun näin tämän suloisen cupcake-telineen!


Blogini on ollut aika hiljainen jonkin aikaa... Ravintolapäivä oli taas sellainen rutistus, että sen jälkeen on tullut leivottua aika vähän, vain muutamia ihan perusjuttuja. Mutta nyt huomaan että sormet alkavat jälleen jo syyhytä, joten luulenpa että syksyn illanistujaisissa maistellaan taas uusia herkkuja! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti